För att klara klimatmålen globalt och nationellt (netto noll 2045) behöver klimatpåverkan från byggnader minska. Kravet ställs vid uppförande av nya byggnader.
Ett sätt att minska på jordens resurser att tänka mer cirkulärt och återanvända och återvinna mer i byggbranschen och använda klimatsmarta transporter.
En klimatdeklaration används för att räkna på byggnadens klimatpåverkan i byggskedet. Den visar hur stor klimatpåverkan byggnaden har under hela livscykeln – från utvinning av material, transporter, tillverkning och bygg- och installationsprocessen.
Klimatdeklarationen redovisar vilka skeden som har störst klimatpåverkan. Klimatpåverkan redovisas som CO²e / m² BTA.
Byggsektorn står för 21 % av Sverige växthusgaser, 40 % av utsläppen sker i produktskedet. Här kan skillnad göras genom att använda rätt material och återbruka samt att tillverkningen sker med låga koldioxidutsläpp.
Till en början skapar klimatdeklarationerna kunskap om byggnaderna som uppförs och hjälper byggaktörerna att välja rätt produkter.
Tidigast 2025 träder gränsvärden i kraft, vilket innebär att det är klokt att anpassa byggskedet redan idag med produkter och transporter med låg klimatpåverkan.
I samband med startbeskedet ska kommunen ange om klimatdeklaration krävs
Några exempel på undantagna byggnader är:
Denna webbplats använder cookies! Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du våra användarvillkor samt användning av cookies. Användarvillkor